diumenge, 27 de maig del 2007

16. La Guerra Civil Americana en quatre minuts

Abstract: notice of the fabulous American Civil War clip made by the Lincoln Library and Museum. You can see the clip below. Each clip second equals one week of war.

La Abraham Lincoln Presidentail Library and Museum ha editat aquest espectacular clip que representa l'evolució de la Guerra Civil Americana en quatre minuts.

En primer lloc veiem les declaracions de rebel·lió dels diferents estats del sud i el seu acolliment als Estats Confederats d'Amèrica. A partir de l'atac de les tropes de Carolina del Sud a Fort Sumter comença la guerra i s'han recollit les dades d'ocupació comarcal de cada bàndol per delimitar la línia del front en cada moment. Cada segon del clip representa una setmana de temps real, i en la part inferior dreta (no es veu gaire bé) es van sumant els morts per bàndol (560.000 morts tant en combat com sobretot per malalties, una xifra que doblava la dels morts en camp de batalla).

Si us hi fixeu, podeu veure i entendre el sentit estratègic de les següents accions: el domini per la Unió dels estats neutrals (Missouri i Kentucky), el bloqueig marítim de la Unió sobre la Confederació (els vaixells que van apareixent a la costa), les grans batalles que no decideixen res però maten molta gent (com ara Bull Run o Antietam), les campanyes intel·ligents com el domini del Mississippi de Grant (el riu Mississippi queda a la banda esquerra del mapa, el nord no el captura totalment fins a la batalla de Vicksburg) o el fracàs de la campanya del Red River a Texas, la conquesta de Tennesse a partir de Shiloh o l'espectacular campanya de Sherman des d'Atlanta fins al mar, que du a l'ensorrament de la Confederació.

El resultat és espectacular. Una feina excelsa. M'agradaria que al nostre país els historiadors s'allunyessin del partidisme estèril i tots plegats poguéssim gaudir de feines com aquesta.

Aquest vídeo ha estat retirat diverses vegades del YouTube. A veure si aquí surt bé. El seu nom és The Civil War in four minutes.

The civil war in four minutes Video