diumenge, 23 de novembre del 2008

154. Agricola

L'Agricola és un joc d'estil alemany aparegut el 2007 i que s'ha situat en les primeres posicions dels jocs favorits per l'afició. El joc simula el desenvolupament d'una granja a l'Europa central dels segles XVII-XVIII.

Agricola és un joc per 1-5 jugadors. Cada jugador du una família de pagesos que viu en una masia. L'objectiu del joc és aconseguir el màxim número de punts al final de les 14 rondes que sempre dura. Els punts s'aconsegueixen ampliant la família, millorant la masia (de fusta a totxo, de totxo a pedra), sembrant més camps, recollint la collita (cereals i vegetals) i ampliant el bestiar (xais, porcs, vaques). Cada àmbit de puntuació on no prosperem ens donarà punts negatius, així és que cal no descuidar cap part de la masia però alhora potenciar-ne alguna part per aconseguir força punts.


El joc no té components d'atzar excepte 14 cartes que es reparteixen a cada jugador entre un conjunt de centenars de cartes. Són 7 cartes d'oficis i 7 cartes de millores menors. Es poden posar en joc com qualsevol altre acció.

Les accions són el cor del joc. Són tan diverses com "sembrar un camp", "comprar xais", "tallar fusta", "ampliar la masia", "pescar peix" o "ampliar la família". Sobre el taulell central hi ha unes quantes accions inicials (de 10 per a un o dos jugadors a 16 per a 5 jugadors) i 14 accions posteriors que es van destapant a cadascuna de les 14 rondes del joc. A cada ronda cada jugador pot agafar un membre de la família (comencen amb 2) i fer-li fer una acció. Aquella acció queda usada durant tota la ronda i cap altre personatge de cap jugador la pot fer. De tota manera, hi ha algunes accions repetides en diverses caselles. L'ordre de joc es determina a l'atzar i és vital per aconseguir alguna acció preuada: per això una de les accions és "ser el primer jugador", per poder escollir primer a la ronda següent i fins que algú altre no esculli també aquesta acció.

El darrer element del joc són les millores: millores majors, millores menors i oficis. Les millores majors són un conjunt de deu millores de la masia (llar de foc, cuina, pou, forn i tres oficis bàsics), que sempre són les mateixes i que ofereixen avantatges durant la partida i punts extra al final de la partida.

Les millors menors i els oficis són cartes que es reparteixen al començar la partida. N'hi ha centenars. Literalment. Cada jugador en rep set que podrà activar si vol en una acció específica. Poden oferir avantatges més o menys evidents, que sobretot es potencien quan es juguen fent combos o combinacions. La quantitat de combinacions que ofereixen és, per tant, innombrable.

L'Agricola funciona molt bé amb qualsevol número de jugadors perquè s'adapta a través del sistema d'accions. La seva ambientació és pacífica i no hi ha agressions entre jugadors, cosa que el fa ideal per al joc femení-familiar però alhora requereix un bon pensament i una bona planificació de les accions a fer, cosa que el fa apte per a les ments més maquiavèliques.

Les fotos són de BoardGameGeek.

2 comentaris:

Ruminahui ha dit...

Així et va agradar l'Agricola? A mi m'agrada força, però, com ja vaig comentar al bloc, no sé si és tan bo com per haver pujat al núm. 1 de la BGG.

Canvi de tema: veig que has jugat fa poc a l'Storm over Stalingrad. Què tal? Li tinc moltes ganes. Aquests de la International Gaming Series de MMP fan sempre prou bona pinta. Tinc l'A Victory Lost i en preorder el de la guerra russojaponesa

Martí Cabré ha dit...

Estic fent un solitari a l'Agricola i el penjaré al bloc com vaig fer amb el Raid on St. Nazaire, com a ajut al jugador novell.

Per això volia fer primer un apunt sobre el joc en sí, ja que no n'havia parlat.

Jo crec que el joc és bo, molt ben lligat, tot i que com tots els euros el tema és una capa deslligada del mecanisme; però trobo que aquest tema agrícola lliga molt bé i és divertit i agradable: quan jugues ja no parles de punts i colors sinó de cereals i vaques. Això és un punt al seu favor.

El fet d'arribar al número 1... A mi m'agraden més els wargames i hi ha molts euros que no he jugat ni conec. No ho puc avaluar amb criteri. El que puc dir és que aquest joc funciona bé.

Pel que fa a l'SoS. És un bon joc de complexitat baixa. És ràpid i dinàmic (excepte la part tediosa de girar totes les peces al final de cada torn). No és jugable en solitari per les cartes. Funciona molt bé per passar un parell d'hores a Stalingrad sense aprendre l'ASL. En quant a components, les peces i les cartes estan molt bé, però el mapa és dolent: sense muntar i partit en dos trossos. Cal muntar-lo o bé lligar-lo amb celo.