dimarts, 27 de gener del 2009

163. ¡Auschwitz Alliberat!

Setmana atapeïda d'aniversaris d'uns fets que cal no oblidar i que no es repeteixin.

Avui 27 de gener es compleixen 64 anys quan en el 1945 l'exercit rus es va trobar i alliberà el camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau. Dissortadament conegut, era el mes gran camp de concentració a 60 Km de Cracòvia, Polònia. Famós pels seus forns crematoris, "dutxes", i trens de càrrega que hi entraven dia i nit.

Des del seu inici en 1940 va ser planificat com d'extermini i no pas de treball. Sarcàsticament, feien treballar la gent fins a l'extenuació, la inanició, càstigs i treball fins a la mort. A data del seu alliberament, 7.600 presoners van ser trobats encara amb vida, si es podia dir vida del lamentable estat en el es trobaven. Dels prop de 39 oficials d'alt rang i prop dels 6.500 membres de les SS sota les seves ordres, només van ser portats a judici 750.

Per aquesta efemèride s'ha triat el dia d'avui com a Dia Oficial de la Memòria del Holocaust i la Previsió dels Críms contra la Humanitat de l'Holocaust. També vull dir que: no hi ha i hagut d'altres holocaust, persecucions i crims contra la humanitat que cal recordar?

Tan sols ara em ve a la ment, un lema que va ser emprat per unes altres causes també molt dissortades, "¡NUNCA MAIS!"

1 comentari:

Martí Cabré ha dit...

Tanki,

en aquest sentit he trobat lamentable la manca de formació cultural i històrica del Conseller Joan Saura a l'insistir a barrejar la lamentable guerra del Pròxim Orient amb el genocidi nazi.

El fet que tot siguin actes condemnables no dóna dret a fer comparacions que l'únic que fan és devaluar la barbàrie nazi.