divendres, 30 de gener del 2009

164. Estrena de "Valkiria"

Finalment el vol de la "Valkiria" fa escala a les nostres contrades. Després de moltes dificultats i polèmiques i s'estrena el darrer film de l'actor Tom Cruise. En un intent de divulgar alguns dels moviments reaccionaris i de resistència a l’Alemanya Nazi o dit d’altra manera ¿Hi havia nazis bons dins el Nacional-Socialisme?

Històricament l’intent d’atemptat contra Hitler va ser ideat i dut a terme per forces de la Wehrmacht i no pas per seguidors del partit Nazi ni de les forces de les SS. Així doncs seria mes correcte dir ¿Hi havia alemanys o militars bons dins l’estat Nacional-Socialista?

La resposta a priori pot semblar evident, però al no aconseguir l’èxit de l’atemptat no van poder actuar i per tant no tenim fets amb els quals avaluar les seves actuacions. Molts dels noms que es van veure involucrats en aquest intent colpista gaudien d’àmplia i contrastada reputació dins l’àmbit de cada un. I sembla que el “seny” era una característica constant amb tots ells.

M’agradaria aclarir que “Valkiria”, lluny del que molts creuen, no era el nom del complot contra Hitler. Es tractava de la consigna que posava en marxa un protocol d’actuacions per part de les tropes de reserva per tal mantenir el control de la capital i les institucions polítiques, administratives i militars en cas de la mort del màxim dirigent alemany. Un cop realitzat l’atemptat, per assegurar el cop d’estat caldrien tropes i forces. Es donava el cas que molts dels colpistes eren oficials destinats a les forces de reserva i es van servir d’aquestes per garantir l’èxit de l’operació.

Si bé és conegut per tots el resultat del complot, l’actor Tom Cruise assegura que en el film hi ha acció i intriga i que d’aquesta manera s’aportarà llum sobre la mort de Hitler, doncs als U.S.A, hi ha molta gent que no sap com va morir realment Hitler. L’actor s’ha involucrat especialment en el film, fins a l’extrem de participar en la realització del guió. Estem doncs davant d’una Operació Valkiria totalment “made in Hollywood”. Deixant de banda els retocs de guió, doncs ja ens avancen que no es tracta d’un documental. Deixant de banda les polèmiques suscitades durant el rodatge i el seu principal actor, crec que el millor serà veure-la i per poder-ne opinar.