divendres, 6 d’abril del 2007

5. Mosby's Raiders

Mosby's Raiders és un joc editat per Victory Games el 1985. És un dels pocs wargames pensats per ser jugat en solitari. Tot i que molts jugadors acaben jugant als jocs de tauler en solitari, sobretot per manca de contrincants a prop o amb disponabilitat, en l'edat daurada dels jocs de tauler (de 1970 a 1990) els principals fabricants van treure uns quants jocs dissenyats expressament per a un sol jugador.

Victory Games, una filial d'Avalon Hill per a simulacions més realistes, i de la qual es diu que és una casa que no va treure mai cap joc dolent, va tenir molt èxit amb la saga dels jocs en solitari Ambush!. A partir d'aquest èxit van explorar altres possibiliats i en va sortir Mosby's Raiders.

Aquest joc posa el jugador en la pell de John Mosby, un advocat que durant la Guerra de Secessió va dirigir un petit grup d'irregulars confederats que duien de corcoll a les tropes de la Unió, en la zona d'entre el sud de Maryland i el nord de Virgínia. Diuen que fins i tot va arribar a Washington DC!

El joc és francament bo. El jugador ha de controlar molt poques peces. L'acció bàsica de cada torn consisteix en una preparació on s'activen esdeveniments aleatoris i on Mosby rep els irregulars que se li apuntin (entre vint i cent cinquanta genets). En la fase d'operacions Mosby pot explorar els pobles i terrenys situats en zona de la Unió, fins que algun destacament s'activa pels moviments dels sudistes o bé per alguna acció concreta (volar un ferrocarril o un pont, segrestar un oficial...). Llavors entrem en la fase de rondes, en que els genets de Mosby i els soldats nordistes intercalen torns de persecució i combat. Mosby pot dissoldre el grup en qualsevol moment i acabar el torn.

Hi ha força esdeveniments diferents i també força ajudes que Mosby pot jugar quan vulgui. Durant una partida no es gasten pas totes, i això fa que repetir el joc no sigui aborrit. Aconseguir guanyar no és gaire difícil per a un jugador expert, però les regles afegeixen més dificultats per quan es domina el joc, i també diversos nivells opcionals de victòria, que encara no he provat.

El joc reflecteix molt bé el fet que els grups d'irregulars poden atacar bàsicament on volen, ja que fins que no ataquen es confonen amb la població general. Ara bé, els seus atacs han de ser contra posicions poc defensades, ja que els costa molt plantar cara a grups enemics gaire forts. El joc també dóna més genets a Mosby com més notorietat ha obtingut, però això també eleva el nivell d'alerta dels unionistes i la seva disposició a perseguir Mosby gaires quilòmetres enllà.

Un bon joc per passar tres horetes distret, no gaire difícil i ben ambientat. Es troba descatalogat i es pot aconseguir per eBay o altres botigues de la xarxa. Jo el vaig comprar fa poc per eBay i, com heu pogut llegir, m'ha agradat molt.