dimecres, 12 de novembre del 2008

152. 11 de Setembre. Setge 1714

Abstract: review of the game 11 de Setembre. Setge 1714, about the siege of Barcelona during the War of the Spanish Succession.

11 de Setembre. Setge 1714 és un joc editat per CatImperium que recrea l'assalt de les tropes franco-espanyoles contra la ciutat de Barcelona, l'onze de setembre de 1714. L'assalt i la posterior rendició de la ciutat van significar la fi de l'estat català ja que el vencedor de la guerra, Felip V, va instaurar la dinastia dels Borbó i va eliminar tots i cadascun dels elements que doten de sobirania una nació (excepte el Codi Civil, que va sobreviure). Per a més informació, llegiu sobre la Guerra de Successió Espanyola (1701-1715).

El joc l'he comprat avui a Landròmina (Terrassa) per celebrar el meu sant. Fixeu-vos en la tapa de la portada: espectacular! Segons expliquen, s'ha volgut superar la imatge romàntica del conflicte per centrar-se en la realitat del XVIII: durant el segle de les llums la guerra es convertí en un art i els uniformes, regiments i maniobres al camp de batalla van excel·lir. Catalunya no en fou una excepció i en la defensa final de Barcelona els militars catalans van aplicar ordre i seny en la defensa a mort de la seva llibertat.


El joc de CatImperium recrea l'assalt a Barcelona a nivell tàctic. Cada unitat equival a una companyia d'entre 60 i 100 soldats, un centímetre del mapa equival a 10 metres d'espai físic real i el joc dura 12 torns que representen des de les 4.30 de la matinada fins a les 15.00 del mateix dia, més o menys una hora per torn.

El mapa representa la part est de la Barcelona de l'època, des del Pla de Palau fins a les muralles. La defensa de Barcelona en el moment de l'assalt presenta quatre bretxes a la muralla (Molins, Carnalatge, Sant Daniel i Reial) i tres bretxes als baluards de Llevant, Santa Clara i Portal Nou.

El mapa també contempla les places fortes del Reducte de Santa Eulàlia, el monestir de Sant Pere de les Puel·les i els convents de Santa Clara, Sant Agustí Vell, Jonqueres i Santa Caterina.

El mapa s'estructura en zones (no en hexàgons) i segueix una línia similar a la d'Storm over Arnhem, Thunder at Cassino i similars, tot i que simplificada: les unitats es mouen per les zones i s'han d'aturar al ser adjacents a l'enemic. Poden fer foc de fuselleria a posicions adjacents (normalment cada 6 elimina un contrari) o fer un assalt (indicant quina unitat lidera l'assalt i quines el recolzen). En el cas dels assalts el defensor pot lluitar retirant-se o aguantar la posició. L'artilleria pot disparar a posicions adjacents pels catalans i a dues zones de distància per espanyols i francesos.

La victòria automàtica per a espanyols i francesos consisteix en eliminar tots els catalans del mapa, o bé en conquerir totes les places fortes del mapa. Si no s'aconsegueix la victòria automàtica llavors cal puntuar totes les unitats eliminades i posicions conquerides per establir el vencedor. Naturalment, la situació és molt favorable als invasors (de fet no hi ha prou espai per encabir-hi tots els assaltants) però la victòria atacant necessita conquerir bona part de la ciutat durant el propi assalt mentre que la victòria catalana necessita repelir l'atac a les pròpies muralles de la ciutat.

Pel que fa a les tàctiques, sense haver jugat encara, ja es veu que els catalans han d'usar una tàctica dual: d'una banda fer una defensa elàstica als carrers de la ciutat per retrocedir poc a poc sense perdre gaires peces i de l'altre fortificar les places fortes amb unitats que resisteixin fins a la mort per guanyar temps. I això combinar-ho amb possibles contraatacs locals en posicions espanyoles mal defensades.

Per la part franco-espanyola, cal avançar amb fermesa i cautela, sense exposar cap zona conquerida però sense permetre al jugador català reorganitzar-se després dels atacs. Els borbons es poden permetre el luxe de sacrificar tropes en assalts costosos, cosa que els catalans no poden fer o perdran.

Les unitats es representen en peanes de plàstic amb un dibuix d'un soldat representatiu de la companyia, incloent infanteria, cavalleria, fusellers, granaders i poble armat.

Hi ha una baralla de cartes d'esdeveniments que es van agafant a l'atzar a l'inici de cada torn i poden condicionar per bé o per mal les accions a fer en aquell torn.

En resum, un joc ben presentat i fet en bones condicions que sembla indicar que el wargame català comença a arrencar en igualtat de condicions. Potser només hi criticaria el monolingüisme de l'edició. Per què no han escrit els mapes i les peces en anglès? I per què no hi ha el manual d'instruccions en anglès?


Apunts relacionats:

11 comentaris:

Ruminahui ha dit...

Vaja, molt bé. Jo també tinc ganes d'enganxar-lo, aquest! El tenien a Landròmina? Saps si és a altres botigues? Jo no l'he vist (?).

Bé, pel que fa a la portada, un dels soldats, de fet, és en Xavi Rubio, un dels creadors :-)

I pel que fa a la versió anglesa, hi estic totalment d'acord. De fet, amb en Xavi Rubio ja vam estar parlant que caldria fer la traducció de les regles.

Xavi ha dit...

Hola Martí! Sóc en Xavier Rubio, un dels creadors (i sí, em pots trobar per la portada disparant, a l'estil del Wally :-).
Només volia comentar-te que estem enllesting la traducció de les regles a l'anglès i castellà, que procedirem a penjar a boardgamegeek. D'altra banda, vam intentar que el mapa i les unitats no necessitessin de traduccions.

Doncs res, celebro que t'hagi agradat el joc.
Marc, per cert, crec que el joc es distribueix a banda de la web a totes les tendes de jocs que hi ha per Barna i rodalies, però no sé si ja el tindran...també la setmana que vé o així farem una presentació, crec.

Salut!

Tomàs ha dit...

11 de Setembre. Setge 1714 és un joc que tinc a la llista de possibles compres. A veure Martí si ens fas quatre cèntims quan l'hagis probat. Gràcies!

Ara que veient les fotografies que hi han a BoardGameGeek sembla que pinten bastos pels catalans...

Martí Cabré ha dit...

Ruminahui, sí el de Landròmina ja em va dir que les cares de la portada són de gent real. Un viatge en el temps acomplert! No he mirat a altres botigues, allà ja en tenien quatre o cinc en venda.

Xavi, caram quin honor! Ja hi ha dos creadors de jocs que m'han deixat comentaris al bloc! Suposo que el tema de costos influïa en el contingut de la caixa. D'altra banda, he de dir que el material present el trobo molt bo; encara no l'he jugat però potser els números són massa avall si hi ha massa peces? Ja ho veurem. Són detallets d'una edició que trobo molt cuidada.

Tomàs, ja faré un apunt quan l'hagi provat. Els catalans no poden guanyar la batalla final, és impossible. Però el joc el poden guanyar per punts si aturen l'embestida a les muralles.

Ruminahui ha dit...

Per cert, que ja que estem amb el tema, els de MMP han retirat del preorder el No peace without Spain, no sé ben bé perquè, però...

Xavi: ja ens avisaràs d'aquesta presentació. No hi podem faltar!

Martí Cabré ha dit...

Ruminahui,

pots comprovar que el NPWS no pujava en preorders: http://www.boardgamegeek.com/geeklist/36235/item/780606#item780606.

Els comentaris diuen que és un període obscur per al món del wargame i que el disseny era en un mig camí entre wargame i euro que no convencia a cap dels dos mons.

És una llàstima que les batalles on hem participat els catalans no tinguin més reconeixement.

Xavi ha dit...

Jo vaig fer de playtester del NPWS durant unes setmanes, i val a dir que el sistema era mollorable...de euro no en tenia gaire, doncs era un CDG típic (com a mínim la versió que jo vaig provar).
La diplomàcia no existia, era per 2 jugadors i els events venien com a cartes...i la veritat, el disseny pel tema de la Península a mí no m'agradava gens; hi havia un comptador molt artificiós que, donat el cas, podia obligar a Carles a retirar-se de Madrid, i en general no li donava gaire importància a aquest teatre. La dinàmica era molt estàtica, i gairebé no es movien els exèrcits de dos o tres caselles diferents...

D'altra banda, divendres es presenta el joc al Memorial 1714; he enviat l'enllaç al Catalan Wargames Group, però si algú el vol li envio ràpidament.

Martí Cabré ha dit...

Home, si passes les dades en fem un apunt al bloc.

Xavi ha dit...

Ok, a quin correu ho envio?

Xavi

Martí Cabré ha dit...

Doncs a bandofodders@gmail.com.

Tinc un dubte amb el mapa: suposo que les peces d'artilleria borbòniques es troben a l'interior de la zona blava (a dues zones dels baluards) però s'han dibuixat amb una llengua per raons d'espai.

D'altra banda, m'agrada el tema del desplegament per ales i regiments (tot i que fins que no he vist el mapa a la pàgina 20! anava foll resseguint els carrers).

Heu pensat en regles de cohesió dels regiments? Per exemple, que els comandants només es puguin aplicar a les unitats de l'ala corresponent? O que només puguin atacar juntes unitats del mateix regiment? O de la mateixa ala? O penalitzacions al dau si no és així? Per exemple, si hi ha com a mínm una unitat d'un altre regiment de la mateixa ala, -1. Si és d'una altra ala, -2. Al final, per baixes, caldria ajuntar companyies de diferents regiments, amb la corresponent penalització per organització.

També es pot simular la zona d'atac de cada ala: moure una companyia fora del seu objectiu podria costar el doble de moviment, per frenar-los.

Com ho veus?

Xavi ha dit...

Hola Martí! L'artilleria estava fora de la línia blava perquè estaven emplaçades allà, però les hem posat amb la llengua aquesta per tal que puguin disparar a 2 zones i impactar als baluards.
Sobre el tema de la cohesió, n'havíem pensat en un principi, però ho vam abandonar per temes de simplificació...de totes maneres si entre tots fem algunes regles avançades seria molt interessant no?
Sobre el tema d'objectius, de fet havíem pensat de fer un escenari a on cadascú pogués decidir el seu desplegament dintre d'uns límits...sovint el flanc esquerra català està molt asfixiat fins als reforços del torn 4, i probablement això el jugador defensor ho podria canviar.