dilluns, 5 de juliol del 2010

194. El món en jocs, d'Oriol Comas i Coma

El món en jocs
Oriol Comas i Coma, 2005
Català
Ed. La Magrana
264 p.
ISBN 978-84-7871-327-1


Com es pot fer un llibre per parlar de jocs? Hi ha material suficient? Pot ser entretingut? Pot ser digerible?

L'Oriol Comas i Coma ens demostra amb aquest llibre que es poden omplir pàgines i pàgines parlant exclusivament de jocs. Jocs de sempre, jocs d'ara, jocs tradicionals i jocs superespecialitzats.

Els qui visiteu aquest blog ja sabreu que l'Oriol Comas i Coma és un dels catalans que més en sap del món dels jocs; autor de diversos llibres i de diversos dissenys de jocs, organitzador de concursos i trobades al voltant dels jocs i gran divulgador sobre els jocs.

I què conté aquest llibre? Doncs una sèrie de fitxes d'una pàgina o poc més d'una pàgina que ens comenten el què i el com de més d'un centenar de jocs. Del Joc Reial d'Ur o els jocs de Mancala fins als recents Abalone, Catan o Puerto Rico, des de Congo o Barricada fins a Monopoly o Risk, des de L fins a Civilitzation, des de Diplomacy fins a Cosmic Encounter, l'autor ens proposa conèixer i jugar més de cent jocs de tauler gairebé imprescindibles.

El llibre està dividit en tres parts. En la primera ens presenta els tres jocs base del món: Go, Escacs i jocs de Mancala. En la segona presenta jocs de sempre, com les Dames, Backgammon, l'Oca, el Parxís o Serps i Escales. I en la tercera presenta els jocs d'ara, des dels coneguts Monopoly, Risk, Rummikub, 1000 quilómetros o Stratego fins a Dungeons & Dragons, Blood Bowl, Carcassonne, Citadelles o fins i tot La Batalla del Ebro, tot un detall NAC per als lectors wargameros de més edat.

El llibre està molt ben estructurat i el text ens anima (ens incita!) a jugar a cada joc que descriu. Al final del llibre hi ha una colla d'índexs relacionats, per trobar els jocs per ordre alfabètic, per temes que contenen els jocs i pel llistat dels dissenyadors dels jocs.

2 comentaris:

Ruminahui ha dit...

Sens dubte, la referència indispensable en català per als jocs de tauler. I no només en català. La majoria de bibliografia sobre jocs de tauler se centra quasi sempre en els clàssics o en els abstractes més moderns. El llibre de l'Oriol té la virtut d'incorporar eurogames, wargames, ameritrash i tot el que vulguis, al costat dels grans clàssics i dels abstractes moderns.

Ruminahui ha dit...

Per cert, veig que fa poc has jugat el de les campanyes del rei David? què tal està? És un que em crida l'atenció, però em fa una mica de por que no estigui gaire provat, que les regles siguin confuses, etc.