dimecres, 8 d’octubre del 2008

145. Stalingrado 1942, de Peter Antill

Abstract: review of Osprey's book "Stalingrad 1942", in a Spanish edition.

Permeteu-me en primer lloc parlar del títol del llibre. El títol original d'aquest llibre és "Stalingrad 1942", però l'edició que he llegit no és l'original anglesa d'Osprey sinó la versió castellana que ha editat RBA aquest 2008. En aquesta edició, venuda als quioscos, han buscat títols un pèl més atractius i aquest llibre es titula en la present edició "El sitio de Stalingrado. Stalingrado, septiembre de 1942". Queda dit.

Aquest llibre forma part d'una col·lecció que es ven ara als quioscos. He comprat força llibres d'aquesta col·lecció, excepte alguns que ja tenia. Aquesta edició castellana és molt millor que la que van fer fa força anys a Ediciones del Prado, sobretot perquè aquesta edició és de tapa dura i amb paper de qualitat. Pel que fa al contingut, és una traducció directa de l'original, amb mapes, fotos i dibuixos ben respectats.

Pel que fa al llibre en sí, és una aproximació força bona a tot el conjunt de la batalla d'Stalingrad, des de les primeres aproximacions en l'operació Blau alemanya de la primavera de 1942 fins a l'estabilització del front just a la ciutat d'Stalingrad, l'establiment del setge alemany i les batalles urbanes, continuant amb l'operació Urà soviètica, l'encerclament dels assetjadors i la creació del Kessel, el contraatac de Manstein en l'operació Wintergewitter i la segona ofensiva soviètica fins a la batalla de Kharkov, que estabilitzaria el front fins a la conseqüent batalla de Kursk.

L'àmbit de descripció del llibre no és molt evident. D'una banda recull el seguit d'operacions anterior, però més amb ànim enumeratiu que no pas de detall. D'altra banda l'autor ens recorda constantment les decisions de gran estratègia preses per per Hitler i per Stalin. I finalment tenim els combats interns a Stalingrad, de tipus tàctic.

No és per tant un llibre per aprofundir en cap d'aquests aspectes, tàctic, operacional o estratègic, sinó un llibre per tenir una comprensió global del front sud-sudest a la URSS de 1942 i 1943.

Les imatges i els mapes són prou bons i acompanyen bé el text. Les fotos no són gaire destacables però recreen prou bé l'ambient miserable del dur hivern de 1942-1943.

Un dels aspectes curiosos d'aquest moment històric és el procés gradual de canvi en la presa de decisió dels dos dirigents totalitaris. D'una banda Hitler confia cada cop menys en l'OKH i assumeix cada cop més decisions personalment. Fins i tot arriba a ordenar, en la distància, combats tàctics dins d'Stalingrad. De l'altra banda Stalin comença a deixar que els seus mariscals prenguin decisions estratègiques i relega l'STAVKA a un segon pla. Aquest doble canvi és fonamental en les conseqüències de les decisions que es prenen finalment. La decisió de mantenir Stalingrad a qualsevol preu és directa de Hitler i quan Wintergewitter falla, Paulus és abandonat. En canvi, l'STAVKA abandona les consignes absurdes de "ni un pas enrere" i comença a acceptar la flexibilitat i adaptació de l'estratègia de qualitat.

La meva opinió: un llibre interessant per tenir una visió global del front d'Stalingrad.

Apunts relacionats: