diumenge, 7 d’octubre del 2007

62: Tsuro. El camí del drac

Abstact: review of the boardgame Tsuro.

Tsuro en japonès significa passadís. El joc Tsuro (2005) és un joc ben senzill i elegant en que cal anar situant taulellets en un taulell de joc, seguint l'ordre dels jugadors. Cada jugador té una pedreta amb un dibuix d'un drac, que comença la partida fora del taulell i ha de mantenir-se dins del taulell tota l'estona. Quan un drac surt del taulell de joc, queda eliminat. L'últim drac a mantenir-se en el taulell guanya.

Les regles són ben senzilles. Cada taulellet quadrat té el dibuix d'uns passadissos que es creuen fent giragonses. Quan situem un nou taulellet l'hem de situar de manera que algun dels nous passadissos entri en contacte amb el nostre drac. Llavors movem el drac seguint el passadís fins que arriba al final del nou taulellet.

Si aquest passadís connectés amb altres passadissos de taulellets posats prèviament, hauríem de seguir el passadís fins al final. Si el drac de pedra cau fora del taulell de joc, perd. Si queda dins del taulell, continua jugant. Si un drac xoca amb un altre drac (perquè els passadissos queden connectats, tots dos queden eliminats).

El joc és ben senzill i dura un quart d'hora (realment ràpid!). Té la gràcia d'intentar evitar els passadissos ja creats, que sovint ens duran fora del taulell de joc, però la dificultat d'haver-ho de fer amb els taulellets que ens van sortint a l'atzar.

Tsuro és més un joc d'atzar que de pensament, perquè amb força jugadors qualsevol moviment dels altres jugadors ens pot desfer tota la planificació de moviments que tinguéssim, però crec que és un joc molt interessant per a la canalla més crescudeta perquè obliga a pensar els propers moviments que farà el drac a partir dels tres possibles taulellets que tenim a la mà, amb les diverses combinacions que resulten de rotar-lo sobre ell mateix. Això obliga a fer un cert pensament abstracte, poc per al jugador veterà però interessant per al novell.

Aquest joc el vam poder provar a la 1a Trobada de jocs de Girona.

Totes les imatges d'aquest apunt són de BoardGameGeek.

Apunts relacionats: