diumenge, 23 de desembre del 2007

90. Jocs de guerra solitaris

Els jocs de guerra (wargames) moderns s'han concentrat normalment en la interacció entre dos o més participants. Tot i que jugar en solitari és possible amb força jocs, normalment el joc es converteix més en un exercici d'anàlisi que en un divertiment. A més, els wargames moderns que fan servir cartes com a components essencials del joc són difícils de jugar en solitari perquè bona part de la gràcia del joc consisteix en ocultar informació a l'adversari(s).

A principis de la dècada de 1980 van començar a aparèixer jocs de guerra dissenyats específicament per jugar en solitari. Un joc solitari és una mena de puzle, tot i que la gràcia del joc es troba tant en el fet de jugar com en la resolució del puzle. Un joc solitari ben dissenyat intenta submergir el jugador en el tema del joc i el força a prendre el tipus de decisions que havien de prendre les persones reals que es van trobar en les batalles o esdeveniments representants.

Un els primers wargames solitaris va ser Iwo Jima, un joc editat el 1983 en revista per TSR. El mateix any, Avalon Hill va produir B-17, Queen of the Skies, possiblement el primer joc solitari venut en capsa. L'any 1984 va aparèixer Ambush!, que es va convertir en el wargame solitari amb més èxit de la història. Ha tingut tres extensions, un joc paral·lel amb una extensió, una versió per dos jugadors i un joc similar basat en blindats. El joc original situava el jugador en la direcció d'un escamot de soldats dels EUA a l'Europa Occidental durant la Segona Guerra Mundial.

A partir d'Ambush! van sorgir altres jocs solitaris amb força èxit:
Jo tinc quatre d'aquests jocs: Ambush!, Mosby's raiders, Raid on St. Nazaire i Solitaire Advanced Squad Leader. Com que em ve de gust repassar aquests jocs i fer-ne alguna partideta ho aprofitaré per explicar el funcionament de cada joc i fer-ne un exemple de partida, torn a torn. Crec que pot ser un material força interessant per als qui necessiteu més experiència en el món dels wargames.

Començaré amb Raid on St. Nazaire.