dilluns, 24 de desembre del 2007

91. Raid on St. Nazaire

Abstract: description of the game Raid on St. Nazaire

Raid on St. Nazaire és un wargame solitari que recrea l'atac britànic al port francès de St. Nazaire, ocupat pels nazis, el 28 de març de 1942. L'objectiu era destruir les infraestructures navals del port per impedir que pogués hostatjar grans vaixells de guerra i així limitar als submarins l'accés alemany a l'Atlàntic.

Com que el port estava molt ben protegit (era un objectiu estratègic) i la destrucció s'havia de fer amb precisió quirúrgica, enlloc de bombardejar el port per l'aire l'atac es va fer de nit amb un batalló de 200 comandos que es van entrenar en una reconstrucció a escala de St. Nazaire.

Cada grup de comandos tenia un objectiu específic per destruir, un total de 24. A part, el Campbeltown s'havia d'encastar contra el dic sud del moll Normandia; els mariners havien d'enfonsar el vaixell de manera que no fos possible desencaixar-lo: estava tot ple d'explosiu amb ignició retardada.

L'atac del Campbeltwon va anar prou bé i els seus comandos van destruir els seus objectius. La resta de bots, però, van patir massa les defenses del port i quasi tots van ser destruïts. Els bots supervivents van carregar els mariners i comandos escampats per l'aigua i van fugir deixant enrere un rastre de sang i gasoil en flames. Als molls hi quedaven un centenar de comandos que havien pogut desembarcar però no havien tingut temps de tornar.

Aquests comandos van començar a buscar un camí per fugir de St. Nazaire. Van travessar el perímetre defensiu alemany fins que la guarnició els va envoltar i els va començar a caçar un per un. Al final, tots els comandos van ser morts o presoners. Només 22 van tornar a Anglaterra amb les llanxes d'assalt i 5 van poder arribar a Espanya i Gibraltar. Tot i això, el Campbeltown va explotar bé i el resultat final va ser que les instal·lacions de St. Nazaire van quedar inutil·litzades fins al 1947. Un èxit relatiu perquè va costar moltes vides.

En el joc, el jugador du els comandos britànics i tracta d'aconseguir un número de punts a base de destruir instal·lacions del port i salvar els comandos. El resultat històric dels britànics van ser 53 punts, però la victòria real es situa als 70 punts.

En primer lloc cal moure les barques britàniques i el destructor HMS Campbeltown (disfressat com un vaixell alemany) fins a les zones de desembarcament mentre els canons de la defensa costera disparen sense parar. Moltes de les llanxes patiran els efectes del foc. Un cop al moll, els comandos supervivents intenten arribar fins als objectius (bases de submarins, dics, vaixells amarrats, dipòstits de combustible, etc.) i destruir-los.

Els guàrdies alemanys es gestionen de manera automàtica: s'agafen a l'atzar i es mouen cap als comandos més propers. A mesura que passa el temps (cada torn són 4 minuts) els alemanys són més forts.

El joc acaba quan tots els comandos britànics són morts o han fugit del mapa. Llavors es compta la puntuació obtinguda.

Provem-lo?

Altres enllaços:

Apunts relacionats: