diumenge, 9 de desembre del 2007

76. Memoir'44

Abstract: preview of the game Memoir'44.

Fa un parell de mesos vam fer algunes partides del Memoir'44 amb la gent de Landròmina.

Pels qui no el conegueu, el Memoir'44 és un bon joc introductori als wargames, és prou fàcil d'aprendre i d'usar per als novells però que continua mantenint un cert interès per a la gent veterana.

El Memoir'44 usa el sistema de joc Command and Colors, creat per Richard Borg. Aquest sistema de joc consisteix en un tauler dividit en tres zones rectangulars, unes cartes estratègiques i tàctiques i un grup de daus de combat. Les unitats són miniatures.

La divisió del tauler en tres seccions fa que cada jugador tingui un front, un flanc dret i un flanc esquerre. El tauler es fracciona en hexàgons força grossos, de manera que a cada hexàgon hi caben força figuretes (dues, tres o quatre) que formen un grup. Cada cop que un grup rep un impacte, una figureta s'elimina. Quan s'elimina l'última, el grup s'ha destruït.

Cada tipus de figureta té una capacitat de moviment segons el terreny (els jocs disposen d'hexàgons de terreny que es posen sobre el tauler llis) i una distància de combat. Per combatre es tiren uns daus que enlloc de números tenen icones. Cada icona representa un resultat de combat diferent depenent del tipus d'unitat objectiu.

Per moure les unitats cal usar les cartes estratègiques, que ens indiquen en quina secció del terreny de batalla podem activar les unitats (exemple: Activa dues unitats del flanc dret). Les cartes tàctiques ens poden ajudar en situacions concretes (exemple: Esperit indomable: ignora un resultat de retirada). Cada cop que usem una carta de la mà n'agafem una altra de la baralla. Els dos jugadors fan servir la mateixa baralla i mai sabem si ens sortiran les cartes adequades per activar una ofensiva o una defensa activa determinada, amb la qual cosa cal ser àgil de ment per adaptar la situació sobre el terreny a les cartes que tenim a la mà.

Memoir'44 és l'adaptació a la Segona Guerra Mundial d'aquest sistema de joc Command and Colors. Es presenta amb una bona colla d'escenaris ambientats al Front Occidental a partir del Desembarcament de Normandia (sis de juny de 1944). Sobretot són escenaris que enfronten nordamericans amb alemanys. També hi ha una colla d'expansions amb altres fronts i nous escenaris.

El joc és força fluït i les restriccions del terreny estan força ben aplicades. Sovint ens trobem que voldríem avançar per una zona restringida (un pont sobre un riu, una cadena de turons) però una sola unitat defensiva ens ho fa pensar dues vegades, ja que els atacants poden rebre de valent mentre avancen pel terreny difícil. Hi ha unitats especials, com ara partisans o SS que tenen capacitats especials. Normalment els escenaris es resolen eliminant unitats enemigues o bé ocupant hexàgons determinats.

És un bon joc per passar una estoneta recreant (de manera simpleta) escenaris bèl·lics sense la complexitat dels wargames més clàssics i, sobretot, un bon iniciador per als novells.

Ara només ens falta tenir un segon joc per recrear el desembarcament a Omaha Beach, un "petit monstre" amb dos taulers enganxats que fa molt bona pinta.

Les imatges són de BoardGameGeek.

Apunts relacionats: